Monday, March 19, 2012

KENAPA PERUT PERLU DIJAGA

Assalamualaikum kawan-kawan


Perut antara bahagian badan yang sangat2 perlu dijaga. Kenapa? kerana perut adalah punca segala penyakit. bukan aku yang cakap...tapi Nabi yang kita kasihi cakap...


Rasullullah S.A.W bersabda maksudnya:

"Perut manusia itu tempat segala penyakit, manakala pencegahan itu pokok dari segala pengubatan." (Riwayat ad-Dailami) 
Memang betul & tidak dapat disangkal lagi hadis tersebut. Kerana makan bercampur2 & makan terlalu banyak kemarin (orang kawen punya pasal la ni) menyebabkan perut aku meragam hari ni. Maka timbullah penyakit cirit birit yang sekarang menyerang aku. Dah la kerja, if cuti ok sikit. dugaan betul hari ni. Sabar ja lah.punca dari aku juga kan.. *_^ok. pas ni nda mau makan banyak & bercampur2 lagi. selain buat cirit birit menambahkan kegemukan dan menghilangkan kecomelan nanti. Yang datang penyakit yang bermacam2. Nauzubillahiminzalik.Makanlah berpada2 ya kawan2...masa muda ni lah kita kena kawal makan,(menasihati diri sendiri sebenarnya) kena jaga kesihatan. Jangan sampai kita sakit baru mau kawal makan segala. mencegah lebih baik dari merawat kan nabi kita Muhammad s.a.w bersabda seperti maksud hadis di atas.


Jagalah badan dan kesihatan kita. Doakan aku berjaya turunkan berat badan k. tengah berdiet sekarang (hah!jangan ketawa). Orang cakap cirit birit mampu kurangkan berat badan tapi aku nda mau turun dengan cara begini, biar turun dengan semulajadi. nanti hilang dah cirit birit, nafsu makan pun bertambah2 coz perut kosong kan. Maka plan diet pun nda menjadi. Lagipun cirit birit ni buat badan jadi lemah dan hilang tenaga. mau bekerja pun susah. Lesu ja rasa.


So, sebab tu lah kena jaga perut ni. penting tuk kita sebenarnya. Cirit birit ni menginsafkan kita sebenarnya, supaya makan biarlah ikut kemampuan perut kita. kan bersederhana tu dituntut dalam islam.Makan sebelum lapar berhenti sebelum kenyang. jangan sampai makanan  penuh perut baru mau berhenti makan. Makan untuk hidup, bukan hidup untuk makan k.


p/s: untuk menyedarkan diri sendiri sebenarnya yang memang kuat makan. *_^Makasih!^_^ Suarahalus berkata: Sayangi perut kita setiap hari. :-)

No comments:

Post a Comment