Thursday, November 3, 2011

Apabila keretapi bertembung dengan lori minyak

Assalamualaikum kawan2..............

Terkejut beruk(beruk pun tidak terkejut macam aku) aku isnin lepas bila dengar keretapi rempuh lori minyak di sabah. Di ulangi di sabah! tiba2 di petang yang hening kecoh satu KK tentang itu. Ya Allah...kenapa boleh jadi sampai macam tu sekali.


Allahuakbar! aku dapat tau pun dari my sis, macam dalam mimpi ja perkara 2 berlaku di tempat sendiri. macam tidak percaya. betulkah? macam mana dengan penumpang? macam mana dengan pemandu? ramai yang menyangka ada yang terkorban, tapi Alhamdullilah...tiada yang terkorban, hanya 8-12 orang  yang tercedera. kalau ada yang terkorban tidak kah tambah haru biru keadaan. Allahuakbar! semput sekejap.


Menurut orang2 yang boleh dipercayai, asap dari kejadian tu sangat lah tebal dan tinggi(kan berlanggar dengan lori minyak), bayangkan lah sampai bandar kk asap jelas kelihatan. of course dari rumah aku pun nampak. tidak perasan pula asap tebal dari rumah(ok! kena tutup oleh bangunan memang lah tidak nampak!). patutlah hari tu udara bau lain sangat macam bau2 gas dan bau2 terbakar gitu. nasib baik hujan rahmat turun bau pun kejap ja hilang, kalau tidak menghidu toksid la jawapnya.


Dipercayai keretapi penumpang itu sedang dalam perjalanan dari Stesen Tanjung Aru menuju ke Papar apabila sebuah lori tangki minyak sedang menyeberang landasan keretapi hendak masuk ke stesen minyak tetapi terlambat membuatkan berlakunya perlanggaran itu. Setahu aku jalan yang digunakan oleh lori tangki minyak itu untuk menyeberang adalah lintasan haram. Ada notis di situ yang jalan itu akan ditutup tidak lama lagi. Sebenarnya jalan tu jalan "short cut", kalau tidak silap aku jalan halalnya kena berpusing lagi. tu lah tabiat manusia mau pantas2 ja sampai kadang2 lupa dengan keselamatan diri sendiri.


Dalam hal ni bagi aku tiada faedahnya menunding jari sesama sendiri, apa yang penting sikap dan kesedaran diri tu yang penting. Cari punca dan cara tangani masalah ni lagi penting dari tuduh menuduh yang tiada kesudahan.


Moga segala yang berlaku menjadi iktibar kepada kita semua, moga mangsa-mangsa yang cedera cepat sembuh.


cerita lanjut di sini dan di sini juga ada


p/s: basi da cerita ni aku baru mau tulis.  <---- kerana diriku sangat sibuk, hari ni baru ada masa. ^_*


makasih!


^_^Suarahalus berkata: Tiada yang kekal di muka bumi ini, kerosakan, kemusnahan, kebinasaan sering terjadi. semua itu menjadikan kita berfikir, hanya DIA yang kekal selamanya.

No comments:

Post a Comment